02.09.- Bodega

As bodegas taban preferentemente debaxo del horro ou, como neste caso, nel piso d’embaxo da casa, nun espacio semi-subterráneo e con tarrén pisao que garantizaba el ambiente fresco necesario pá conservación dos alimentos que nél se guardaban.

bodega3

Ocupa un sito destacao na bodega del Museo un lagar de viga e fuso pa prensar a uva, del que poucas casas dispuían e qu’avezaba a ser propiedá de varios vecíos.

bodega4

Os labores relacionaos coa labranza das viñas y a elaboración del viño levan asociao un instrumental específico que pode verse na sala: máquinas p’azufrar e sulfatar as viñas, embudos, canadas (xarras que contéin úa canada ou 4,56 litros), cachos, botas de coiro con pizpiñeiro de madera, cubas pa guardar el viño… El gran baño de madera de castañeiro usábase indistintamente pa pisar a uva e pa salar a carne.

Del fayao da bodega colgan varios galleiros ou toucieiras unde se colocaban os embutidos y a carne fora del alcance dos ratos y úa panceira pa conservar as fogazas de pan.